Nuffnang Ad

Wednesday, 21 March 2018

Al-Fatihah buat Ayah tersayang

 Ketika entry ini ditulis, tanpa disedar air mata kembali menitik lagi .......


Minta maaf tidak bersiaran agak lama. Pada 12 Februari yang lepas, saya telah kehilangan ayah yang sangat saya sayangi dan hormati. Pemergiannya yang tiada tanda, perginya seara tiba-tiba amatlah mengejutkan kami sekeluarga.


Ayah secara tiba-tiba terjatuh dalam bilik, we all semua berkumpul dan pihak paramedik menegasahkan Ayah telah pergi sewaktu azan Mahgrib berkumandang di surau Jalan I. Perginya Ayah dengan sangat mudah, tidak menyusahkan mana-mana pihak dan Alhamdulillah semua anak-anak, memantu dan cucu ada bersamanya ketika itu.

Berita mula tersebar di FB dan juga media sosial yang lain dan ramai yang datang menjenguk dan ziarah tak putus-putus sampailah ke pagi.

 Kawan-kawan politik Ayah pun ramai yang datang melawat juga

 Even Dato' Najib pun datang juga


Pukul 8am, 13/3 jenazah Ayah dibawa ke Masjid Al-Hidayah Taman Melawati untuk dimandi dan disembahyangkan. Disana pun Tengku Mahkota Pahang dan MB Pahang menunggu untuk sama-sama untuk sembahyangkan jenazah Ayah.

Urusan pengemubian Ayah berjalan dengan lancar, orang masih ramai lagi yang menziarah, walaupun hari agak panas di Tanah Perkuburan Klang Gate.

Pemberita menenuramah Ibu, dan Ibu nampak sangat tenang dan juga tabah menghadapi peristiwa ini.


Ayah
Yong ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Ayah kerana membesarkan Yong, menyekolahkan Yong, bagi Yong semangat dan tunjuk ajar selama ini. Ayah banyak membantu Yong bila diperlukan. Ayah pernah bercakap “Ayah takkan biarkan anak-anak Ayah susah”

Ayah
Tugas Ayah sebagai pemimpin bukan lah satu tugas yang mudah. Kami sekeluarga kena berkongsi Ayah dengan rakyat Ayah. Ayah bekerja demi mereka. Ayah tak mahu anak-anak melibatkan diri dengan politik kerana Ayah rasa anak-anak tak boleh bekerja mcmana Ayah dengan rakyatnya. Kami sekeluarga dah biasa bila Ayah lebihkan rakyat Ayah, dan kami hanya menyokong Ayah dari belakang. Kami tetap menyokong apa jua yang Ayah lakukan demi rakyat Ayah walaupun kami terpaksa berkongsi.

Semalam dan hari ini tidak putus-putus kawan-kawan Ayah dari bidang politik, Myipo, Felcra, Yayasan Felda, serta orang-orang Kuantan yang datang berbas-bas untuk melawat Ayah buat kali yang terakhir. Ada yang kita kenal, ada yang tidak kenal. Semua cakap “Arwah seorang yang baik, kuat bekerja, selalu tolong kami masa kami susah”

Dato’ Najib, Uncle Zahid, Dato’ Mahadzir Khalid, Hishamuddin, Dahlan, Noh Omar, Ali Rustam, Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Sharir, Tun Khalil Yaacob, kerabat diraja Pahang dan Tengku Mahkota Pahang turut datang dan semuanya bersedih dengan pemergian Ayah.

Beberapa minggu sebelum Ayah pergi meninggalkan kami semua, Ayah sering mengadu letih, tak cukup rehat tapi masih kuat memikirkan program Ayah.

Yong akan menjaga keluarga kita, Yong akan jaga Ibu sebagaimana Ayah menjaga Ibu dan kami adik beradik selama ini. Ayah inginkan anak-anak menjadi yang terbaik di dalam kehidupan. Insyallah Ayah, semua itu akan kami usahakan. 

Ayah pesan dengan Pegawai Khas Ayah, Isnin minta kosongkan semua program sebab Ayah nak berehat.

Rehatlah Ayah, terlalu lama menabur jasa untuk rakyat semua.

TIADA SIAPA PUN YANG DAPAT MENGGANTIKAN AYAH 

Wednesday, 7 February 2018

Graduation Ceremony


Cerita bulan 11, tapi masih segar di ingatan. 25 November 2017, sekolah Danish mengadakan Majlis Graduasi dan juga Anugerah Kecemerlangan untuk para pelajarnya. Majlis dibuat di Hotel Primeira, Jalan TAR. So we all pagi dah kena hantar Danish dulu untuk rehearsal di hotel berkenaan. Then dalam pukul 1pm nak menghantar Ryan pua yang terlibat dalam persembahan.

Dalam pukul 630pm macam tu, I dah ready dah bersiap-siap semua, tak bermake up mana pun, just light aje.

Sampai aje, Koir Darjah 6 dah mula ambil tempat, mujurlah table we all tu nampak la Danish kalau tak jenuh juga nak bangun tercari-cari. We all duduk table no 1, so depan and hujung sekali.

Simple table decor, and makanan pun sedap juga.

Doorgift merupakan minyak atar, sesuai dengan tema majlis, Islam itu Indah

Di malam yang sama juga, team bola Danish mengadakan malam apresiasi juga khas buat semua player. Danish antara player yang tercalon untuk Player of the Year tetapi hanya menjadi calon sahaja, bukan pemenang.

Darjah 6 mengadakan persembahan teater, puaslah cari mana satu la watak yang Danish pegang, tak kelip mata mencarinya tapi still tak jumpa.

La, rupanya hanya menjadi bahagian props sahaja, tukang angkat barang-barang. Patutlah tak nampak atas pentas untuk buat persembahan.

Bila nama terpampang di screen, terkenang jugalah kepayahan Danish struggle untuk his UPSR dan bila mendapat result yang tidak dijangka, satu kejayaan buat Danish.

Bersama dengan cikgu favouritenya, Tr Suhada, guru BM yang tak putus-putus memberikan kata-kata nasihat dan juga semangat untuk Danish.

Tahniah dari Mummy diatas tamatnya Darjah 6 dan juga memperolehi result yanf sangat membanggakan.

Daddy pun turut sama merasa kegembiraannya walaupun banyak berkorban masa dan juga tenaga untuk mengajar dan mengambil Danish ke sekolah, even sama-sama temankan Danish sepanjang exam UPSR.

We're so proud of you, Danish Imran 

As for Ryan, berseronok di belakang stage after buat persembahan, so happy la dapat main dengan kawan-kawan.

Monday, 22 January 2018

Bangkok Cuki Cup - Last day



Hari akhir di Bangkok, we all terus check out from the hotel and bawak semua kelengkapan beg terus di padang cos we all balik malam tu juga, last flight. Malas dah nak stay semalam lagi cos memikirkan tak boleh nak ambil cuti.


Kita tak menang sebarang tempat pun, cukuplah di 4th place sahaja, but itupun dah cukup best dah after kita dah lama tak sertai international tournament.

Ada lebih kurang 6 jam lagi sebelum our flight balik ke Kuala Lumpur, pusing-pusing kedai dalam airport mencari something untuk dibelikan for my close friends la.

Sepanjang berada di padang bola, tak berkesempatan nak makan Pulut Mangga, tapi we all jumpa juga di airport ni, so makan la sambil menunggu our flight. 

Mula sampai airport, ternampak la service Sleep Box ni, so we all pun sewa la untuk rehat and bersihkan diri dulu. Satu jam lebih kurang 500 baht aje so memang selesa, ada bilik mandi dan juga katil if ada sesiapa yang nak lelapkan mata sekejap.

Flight delayed, kena la menunggu kejap, sampai mata pun antara larat atau tak aje nak bukaknya.

Sampai KL lebih kurang pukul 1 pagi, airport pun dah lengang and sunyi semacam aje gayanya. Seram pun ada jugak dibuatnya.


Our first experience dengan Air Asia, so far okaylah tapi yang tak tahan tu, delayed punya hal lah. Service pun best, the cabin crew pun nampak helpful, taklah menyombong tak tentu hala. If ada rezeki lagi, akan cuba pergi bercuti dengan AA lagi.



Bangkok Cuki Cup - Day 2


Hari kedua dah start game, di tempat yang sama seperti tournament di Bangkok 2 tahun lepas. Sebelum ke tempat tu, we all breakfast di hotel dulu, tapi just makan roti ajelah cos makanan yang lain tak halal.

Beberapa orang pemain yang dalam team ni tak dapat sertai untuk trip kali ini, so yang ada ni pun dah best dah.

Seperti kebiasannya, Daddy Jack antara orang yang bersemangat berikan kata-kata galakan untuk Danish.

Game memang tak ada henti, selang 40 minit masuk padang balik.

Ada cafe baru kat sini, so sedap la we all melepak, minum kopi dan makan butter croissant sambil tengok anak-anak main bola.

Memang meletop-letop gol team bagi, sampaikan menjadi juara untuk Team B, so esok kena main kalah mati untuk beberapa pemenang dari Team A pulak.

Alhamdulillah, kali ni ada juga yang buka gerai halal, selalunya dulu-dulu we all makan fries and makan smoothies ajelah, balik hotel baru makan. Tapi kali ni siap ada roti naan, kari dan juga nasi beriani lagi. Best !!!!

Menjelang petang, semuanya dah lembik sebabnya energy semua dah habis di padang bola. So siap-siap berkemas nak balik, nak pergi makan tomyam pulak la.

Good game, Danish 


So malam tu, we all naik tuk-tuk and makan di tempat biasalah, maals nak cari tempat lain dah.

Makan yang simple ajelah malam ini. Suka pula makan ikan rebus goreng tu, siap ada ulam-ulaman dan juga sambal belacan yang kick !!. One of my friend yang perkenalkan menu ni and terus terjatuh hati jugaklah. Bilalah nak pergi Bangkok lagi, mcm tak puas rasanya pergi kali ni.

Wednesday, 17 January 2018

Bangkok Cuki Cup - Day 01


Last November, we all pergi travel lagi, tapi bukan bercuti membawa Danish ada his last International U12 Soccer Tournament di Bangkok. So sehari sebelum, bergegas la tukar duit di Giant Ulu Klang. Duit Malaysia dah tak semewah dulu dah kalau ke Thailand, dulu mmg bawa berkepuk la duit tapi sekarang dah makin sikit dah jumlahnya.

First tima we all nak travel dengan Air Asia ni, selalu naik MAS aje sebab senang dan selesa sedikit. Tapi since ramai soccermate Danish yang nak travel sekali so kita pun cubalah juga. Flight dalam pukul 11:30am, itupun sampai awal juga. Ramainya orang, dah macam di Puduraya aje dah.

Breakfast dulu di Papparich KLIA2, itupun lambat juga sebab ramai juga orang nak breakfast disini. Tapi dapatlah juga we all makan dengan tenang sebab flight lambat lagi.

We all sampai dalam pukul 1:30 petang waktu Bangkok, tapi disebabkan tersekat dalam traffic so udahnya sampai hotel dalam pukul 4:30pm, dengan letih dan perut pun dah kelaparan yang teramat sangat.

Idaman Danish, new cleat yang baru beberapa hari dikeluarkan. Malaysia belum keluar lagi so bila we all pergi ni, Daddy Jack memang nak belikan untuk dia juga as his cleats mmg dah tak muat dah.

Nego and nego, macam-macam perbincangan 2 beranak ni untuk membeli sepasang boot bola sahaja.

Kelaparan yang teramat sangat tadi telah terubat bila dapat makan di Yana Restaurant di MBK ni, aduhh kecur la tengok gambar ni sebab terbayang-bayang lauknya yang sangat sedap semuanya. So, kalau ada yang pergi ke Bangkok, silah berkunjung ke sini, memang berbaloi sangat makanan dengan harganya.